Η αρωματοθεραπεία στην ιστορία. Η πορεία της και η χρήση της.
Παρότι η σύγχρονη πρακτική της αρωματοθεραπείας ξεκίνησε εδώ και εκατό χρόνια περίπου, η χρήση των αιθέριων ελαίων για τη θεραπεία στο νου, στο σώμα και στο πνεύμα κάνει την εμφάνισή της σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου.
Οι πρόγονοί μας έμαθαν, παρατηρώντας ποια φυτά έτρωγαν τα άρρωστα ζώα, ότι η κατανάλωση κάποιων φυτών ανακούφιζε από κάποια συμπτώματα, θεράπευε ή οδηγούσε ακόμα και στο θάνατο. Παρατήρησαν επίσης ότι ορισμένα αρωματικά φυτά όταν καίγονταν στη φωτιά κάποια έκαναν τους ανθρώπους να νιώθουν ζαλάδα, κάποια τους έκαναν να νιώθουν ανάταση και κάποια να νιώθουν ψυχική ευφορία. Αυτή η γνώση μεταφέρθηκε μέχρι τις μέρες μας και μετεξελίχθηκε σε θεραπευτική με βάση τα φυτά και τα βότανα.
Η αρωματοθεραπεία στο παρελθόν
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται ως οι πραγματικοί ιδρυτές της αρωματοθεραπείας. Αρώματα χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές, στη θεραπεία, στα καλλυντικά αλλά και στο βαλσάμωμα αξιοποιώντας έτσι τις εξαιρετικές συντηρητικές ιδιότητες των φυτικών ουσιών. Οι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει μία μέθοδο απόσταξης εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, δίνοντας μεγάλη σημασία στη συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων διότι εφήρμοζαν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ευρέως στην ιατρική και στην αρωματοποιία, αλλά και στους ναούς τους έκαιγαν αιθέρια έλαια γιατί πίστευαν ότι ένα άρωμα καλωσορίζει του θεούς. Δοχεία απόσταξης έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο από ανασκαφές που έχουν χρονολογηθεί κοντά στο 3.500 π.Χ. Στην αρχαία Κίνα η βοτανοθεραπευτική συνδυάζονταν με το βελονισμό και το μασάζ για πολυάριθμες ασθένειες. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα βότανα στην καθημερινότητά τους, στην ιατρική και στη θρησκεία. Αρωματικά θυμιάματα καίγονταν στους ναούς, στις πλατείες των πόλεων και στις τελετουργίες. Αρωμάτιζαν, επίσης, την τροφή και το ποτό. Ο Ιπποκράτης εκθείαζε τα καθημερινά αρωματικά λουτρά και τα μασάζ με τα αρώματα λέγοντας ότι μακραίνουν τη ζωή.
Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες αρωμάτων στα δημόσια λουτρά τους, επηρεασμένοι από τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες. Οι Άραβες μέσα από τα ταξίδια τους, διαβόητοι ερευνητές, έφερναν πίσω πολλά ισχυρά μυρωδικά, τα οποία χρησιμοποιούσαν τόσο στην αρωματοποιία όσο και στην ιατρική. Ο διάσημος Άραβας γιατρός Αβικέννα τελειοποίησε την τέχνη της απόσταξης. Το δωδέκατο αιώνα όλη η Ευρώπη γνώριζε τα αρώματα των Αράβων αλλά και την τέχνη της απόσταξης των φυτών. Το δέκατο έβδομο αιώνα η χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων γνώρισε μια μικρή κάμψη με την εμφάνιση των πρώτων χημικών αιθέριων ελαίων και άλλων χημικών ουσιών. Από το δέκατο ένατο αιώνα μέχρι σήμερα οι χημικοί απομονώνουν τις «καθαρές» θετικές ιδιότητες των βοτάνων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στη σύγχρονη φαρμακευτική και ιατρική.
Η σύγχρονη αρωματοθεραπεία
Ο όρος αρωματοθεραπεία καθιερώθηκε από τον Γάλλο φαρμακοποιό Rene Gattefosse, ο οποίος στη δεκαετία του ’20 πειραματίστηκε με τα αιθέρια έλαια και αντιλήφθηκε τη μεγάλη θεραπευτική τους δύναμη και δράση, εφαρμόζοντας στον εαυτό του θεραπείες με αιθέρια έλαια σε δερματικά προβλήματα. Την έρευνα του Gattefosse συνέχισε ο επίσης Γάλλος γιατρός Dr. Jean Valnet, ο οποίος εφήρμοσε τα αιθέρια έλαια για να γιατρέψει τις πληγές και τα εγκαύματα των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο ίδιος, συνέχισε να θεραπεύει με αιθέρια έλαια ασθενείς με ψυχιατρικές ασθένειες , αποδεικνύοντας έτσι τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Η αυστριακή βιοχημικός Marguerite Maury έχει χαρακτηριστεί ως η μητέρα της ολιστικής αρωματοθεραπείας η οποία ανέπτυξε μια τεχνική μασάζ αρωματοθεραπείας στο σώμα και στο πρόσωπο. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τα αιθέρια έλαια σε θεραπείες ομορφιάς και αναζωογόνησης του οργανισμού. Ο συνδυασμός των αιθέριων ελαίων με τεχνικές αισθητικής και μασάζ, κατά τη δεκαετία του ’60, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της αρωματοθεραπείας ως θεραπευτικής τέχνης.
Έτσι διαμορφώθηκαν 2 σχολές αρωματοθεραπείας, η Γαλλική σχολή που στηρίζει τη θεραπευτική δράση των αιθέριων ελαίων με εσωτερική και εξωτερική χρήση και η Αγγλική σχολή, η οποία στηρίζει την καλλυντική εφαρμογή της αρωματοθεραπείας και αυτής του μασάζ με καθαρά εξωτερική χρήση των αιθέριων ελαίων.
Στη Γαλλία, η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά στα νοσοκομεία για να ενισχυθεί η θεραπεία και να μειωθεί το πόνος των ασθενών.
Πατήστε εδώ για να δείτε τα προϊόντα μας.